Mar 28, 2009

The Pianist


The Pianist (2002)
aku xnak wat review mengenai citer2 baru kat wayang. aku nak review mngenai citer2 yang aku suka tgk. aku nie bukanlah seorang pengkritik, so jgn la harap nak dapat kritikan yang ilmiah. Just ikut selera aku jer....just cadangkan supaya g carik dvd nie n tgk citer nie.
click tajuk atas utk baca full post! link kat bawah hilang ler...pening kpala.



the pianist ni mengisarkan kisah seorang pianist (pemain piano) yang bernama Wladyslaw Szpilman ----susah betul nak eja nyer..nak sebut? ayoo lupakan ajo! yang hidup pada zaman pemerintahan nazi kat poland. Btw si sepilman szpilman ni seorang yahudi. So kalo dah Nazi and yahudi sah-sah ler citer pasal zaman Holocaust. Aku xnak ler citer mengenai kekejaman pihak nazi terhadap orang2 yahudi ni. (membuatkan aku teringat pada kekejaman pihak yahudi kepada orang islam kat palestin)......

masa kat warsaw, si sepilman ni keje kat station radio. kat situ dia main piano bagai la. masa kat situ, dia ada kenal ngan seorang minah nie. minah nie bukanlah seorang yahudi. minah la nie la yang banyak tolong dia...sorokkan si sepilman nie dlm apartment bagai berbulan-bulan lamanyer. apartment tu terletak kat dlm kawasan german (so now jews allowed!). pastu last2 ada jiran yang mulut kepoh chi g tau askar nazi yg ada yahudi kat blok dia. kantoi la..lari la si sepilman nie menyelamatkan diri.

dalam dia nak meyelamatkan diri ni, dia pergilah meyorok kat satu umah agam. Nak dijadikan citer masa dia ngah nak lepak2 kat umah 2..dtg la pulak seorang kapten nazi nie Wilm Hosenfeld kat umah tu. kantoi!!

namun yang demikian, si hosenfeld ni terpegunlah pulak tgk si sepilman ni main piano..ala - ala kaget tengok bakat yang dimiliki sepilman ni. berair si welfeld tgk sepilman. so dijaganya lah sepilman ni. ala cam si sepilman ni jadik anak ikan si weldfeld la. si welfeld letak la si sepilman nie kat attic and bagi makan kat sepilman nie slalu...btw umah yng diorg duduk tu skang dijadikan headquater askar nazi...bla bla bla bla ----banyak lagi...malas nak citer.

last2, askar russia dtg, pihak nazi berundur...si sepilman ni pun selamat.

aku bukanlah seorang yang hebat dalam kritik filem ker apa? tapi bagi aku citer nie sangat best utk ditgk. Bagaimana kesungguhan si sepilman ni utk terus selamatkan diri dia. Tapi bila tengok scene pembunuhan tu cuma hati aku agak gundah gulana ler...tak tahu nak sedih ker apa? nak simpati atau tidak? ---terfikir pasal kekejaman kat palestin. macam2 benda dia buat utk hidup. sorok dlm apartment yang dikunci berbulan lamanya singgahlah ke menyorok bawah pentas yang kecik semata-mata utk meyelamatkan diri dia sendiri daripada dibunuh oleh askar nazi. Kekentalan hati dia untuk hidup walaupun semua ahli keluarga dia dah mati kena bunuh and setengah kena antar kat concentration camp. ---kalo aku, aku rela mati jer. aku tak punya kekentalan cam dia.

tapi sebagai manusia, aku punya perasan belas kasihan...tak kira agama, bangsa atau apa-apa la....manusia tak patut diperlakukan seperti anjing...

btw ni dia nyer trailer. kalo xsilap aku ada citer dia dlm youtube..g la tgk!



nama pelakon dia ada kat dlm poster 2......

p/s: amatlah tidak sesuai utk ditonton bersama kanak-kanak. btw berdosa ker kalo kita bersimpati ngan org yahudi? serius aku xtahu?...btw nantikan pilihan movie 4 next week...sabtu depan lor g tau erk. :)

14 comments:

P3tani is my nama said...

btw ni movie nie berdasarkan kisah benar.

Marissa said...
This comment has been removed by the author.
Marissa said...

Macam best.. filem wajib tonton ni. Thanks untuk suggestion.

Eh.. Saya penah dengar tragedi Holocaust tu sengaja dibesarkan oleh geng Yahudi dalam menarik simpati dunia. Dulu case 'Diary of Anne Frank' pon sengaja di besarkan. Sekarang kekejaman zionist lebih besar.

Saya pon masih tercari2 Yahudi manakah yang patut kita laknatkan? Sebab dulu pon Nabi Sulaiman, Ibrahim, Musa dan Daud adalah juga berbangsa Yahudi. Ada juga Isteri Rasulullah saw bangsa Yahudi.

Yang ni kena dig balik. erk.

rizz said...

wahh cm menarikk jee cte ni petani.tp de jual ke huhuu

bvlgarigirl @ Arianna said...

saya memamng suka tengok citer ni. pernah tengok 3 kali kt astro

sangat menyentuh perasaan dgn cara nya tersendiri

hye salam singgah =)

P3tani is my nama said...

ceritanya sangat la best..one of my favor. movie ever...

btw rizz rasanya boleh dicarik kat kedai dvd kot..citer ni xder agak famous gak ler..cuba try carik. gud luck

Hid said...

serious citer ni best. i tot i was the only one yg minat citer ni.

tlg la tgk. tak rugi.

nway, kalau ikut kan perikemanusiaan, tak salah kot simpati dgn yahudi ni.

tp kalau ikut Islam, ntahlah. tu tak berani komen.

TP WAJIB TONTON CITA NI. hid dah tgk bnyk kali dah. nak tgk lagi la nanti. hehe

JIVEBUMZ said...

salam kenalan i link ur blog ok!

AzLaN MoHaMeD said...

i love this muV dear.. best!

AzLaN MoHaMeD said...

exchange link?? hehehehe.. sure! leh jer..

Ed said...

Yeah,..jgn lupa datang dan bawakan DVD tu,..

Nice film, so can't wait to watch it

Hahahahahaha

P3tani is my nama said...

haahahhaaa..nanti aku bawak dvd nyer..

mimielola said...

Oh, citer ni saya pun suka!!!

moonie said...

best ker citer nih pokok? citer kir synopsis