Mar 21, 2009

Mamak as our national obsession


mamak as our national obsession

semalam malam around 9ish kot. my frens ajak lepak kat tempat biasa kitaorg lepak
5stars restaurant mamak ajo. mamak mana?



tak lain dan xbukan....drumroll...jeng, jeng jeng, jeng....

bukan main ramai giler babi babi pun tak segila ini orang semalam kat q-bistro. Makin lama makin ramai orang yang datang walaupun kat sebelah q-bistro nie baru bukak kedai baru. Nasi kandar kayu. sedap tak sedap aku xtau la....

so semalam aku tertanya-tanya apakah yang menyebabkan kedai mamak nie sangat laku walaupun makanan yang disediakan tidak sesedap mana. serius. semua maggie goreng yang pernah aku rasa kat kebanyakkan kedai mamak semua rasanya hampir sama.

anyway aku come out ngan beberapa idea atau yang mungkin agak possible boleh diambil kira sebagai logik.

kemungkinan 1
servis yang disediakan amatlah teramat laju. order tak sampai dalam beberapa minit minuman yang diorder sampai. no offense kalo kedai Makcik Kiah selagi tak kebas bontot kita duduk, selagi tulah xsampai minuman, apatah lagi makanan. tapi ada gak gerai makcik kiah yang laju dlm servis....

kemungkinan 2
sesuai dijadikan tempat cuci mata. :) sebab ramai orang yang datang.

kemungkinan 3
kemungkinan yang paling possible aku rasa...hehehhehee
"makanan yang dimasak dikangkangkan oleh mamak" --------eeeeeee! hina!

apapun, kemana aku pergi pun mesti nak carik kedai mamak utk makan. pegi mamak mana pun mesti ramai orang nyer. tak pernah aku tgk kedai mamak yang kosong....

makanya sebagai seorang peminat kedai mamak, adalah amat bersesuaian utk menubuhkan kelab peminat kedai mamak. cuma masih terfikir nak letak nama apa? terdapat beberapa nama yang menarik dihati. antaranya:

  1. Mamak i'm yours club
  2. Mamak i love u group
  3. Kelab Kami sayang mamak
  4. Kelab Mamak Wangi
  5. Mamak Situ sana sini
  6. Mamak Anugerah Tuhan?
  7. Mamak Manja
  8. Mamakku Sayang
  9. Kami Mahu Mamak
  10. 143 Mamak
sedang memikirkan kebarangkalian mengenai kelab yang akan aku tubuhkan ni? ada siapa yang berminat nak join? hehehehe

"sedang menunggu mereka yang berminat"

p/s: thanks kepada mereka yang meninggalkan komen..hehehehe. ada video nak upload tapi lambat benor la menda nie....len kali ajo la erk yana..

owh what am i going to do without u ane?


(21.03.09)


13 comments:

b-boy said...

Kelab Mamak Kangkang xde ke..? ekekekekeke.. kejiss!!!

mesmerising1 said...

hauha..
kelab mamak manja..
xde motif..
haha
mamak crunchy ke..
haha
d'mamak ke?
best gak,..
haha

HuRuL_Aini said...

awat la kena pakai nama pelik2...
pakai je Mamak's Club kan senang...hehehe...tp takut juga org kompius ngan nite club kan....hehehe...

rizz said...

motip petani lpak cini x gtaw hihii

my blog ade je entry bru taw.updated was problem.check it out

P3tani is my nama said...

xmo la guna mamak's club...itu dah cam mamak 2 punya club.sesuai utk mamak2 yang ada kedai mamak ajo, mahupun pekerja kedai mamak yang masih xfasih cakap melayu lagi...

nak wat kelab peminat kedai mamak...so nama kena fancy skit.
hehehe
:)

Madu Beracun said...

aku jarang lepak kat kedai mamaks, tapi tiap kali lepak makan jer kat kedai mamak gerenti kena food poisoning lepastuh! oh no..!

waNNa_eXess said...

q bistro is my fav mapley ever!!!
tp sebelah q dah ade nasi kandar...and x penah try lagi..hehehe..
whateverpon mapley@mamak memang best...
best untuk lepak sambil berborak.
;p

Hid said...

Q bistro ke ni? napa gmbr tu, kerusi dia cam ala2 kerusi oldtown?


ermmmm..

P3tani is my nama said...

madu beracun; ooo...kesian u.

wanna_exess; igt nak g try nsi kandar kayu la plak...

Hid, kusi dia memang cam 2 la...yang kat bahagian luar....

kasut-gombak said...

ko try la pekena nasi beriyani kayu tu, kuah campur, tmbh 'kanja' sket, ayam goreng potong, huh marbeles.

seis la, aku ketagih siot mkn kt kayu nasi kandar tu. kayu betul la.

ape bdna dia letak dlm tu aku xtau la.. hahaa

Mohd Ahmad Ferk said...

bro..
q bistro ni kat mane?
nak gak merasa tempatnyer..
hehehe!~
aku tatau nak pilih name ape..
aku stuju aje..
hahaha!

P3tani is my nama said...

ferk...q bistro kat bdr sri permaisuri.. :)

||| PöJìé PööH ||| said...

hahahaah!!
lawak la nama grup mamak tuH!
hahah!