Mar 23, 2009

Global Warming?


nowadays the most talk about topic is " earth hour". earth hour that, earth hour this, switch off your lights; etc etc etc ---bla bla bla bla..n the list keep on going....and we also know that why exactly we need to join the earth hour? to fight the global warmingkan? ----- kan kan or sebab ikut trend ajo----no komen? global warming? hmmmm?......click the title for full post


global warming? mari kita translate apa itu global warming...


global dalam bahasa melayu apa anak-anak? ----reaksi sbg seorang cikgu darjah 1 yang amat lemah lembut....


global itu adalah syarikat bapak saya cikgu..global interprise!


reaksi cikgu------bodoh apa ko nie? hehehe...global tu global la.....bumi! planet bumi! earth!


warming? ----amaran cikgu...amaran tu warning ye anak2....warming tu pemanasan.


global + warming = pemanasan + global = bumi + panas = bumi = kabooooshhh!!!---merepek sebentar...


global warming nie berlaku akibat daripada peningkatan suhu bumi---daaaaaaaaaa?---itulah sebabnya sekarang nie lebih panas daripada dulu...bukti?



faham x? tgk org dulu g pantai tutup bag
ai badan nyer..sbb sejuk! skang nie org g pantai pakai 2 piece ajo...panas uols!!!------salahsatu punca masalah sosial!(wah topik menarik nie!!--pemanasan global salahsatu punca masalah sosial)


anyway..terdapat beberapa faktor yang menyebabkan global warming ni...kat sini aku just nak terang kan mengenai greenhouse gas emission. wtf is greenhouse gas emission?


malas aku nak translate satu2...kalo dlm b.melayu nyer kita sebut sebagai kesan umah kaca lor.


aku just nak terangkan mengenai jenis-jenis gas ajor ler erk.


greenhouse gas ni merupakan gas2 yang terdapat dlm atmosfera....apa itu atmosfera? hmmm...bodoh apa ko nie? kalo xtau tutup ajo blog nie!


secara ringkasnya....jenis2 greenhouse:


wap air, carbon dioxide(CO2), nitrogen oksida, ozon, CFC n etc.... ----yg main ajo ler..


CO2 ---terhasil akibat daripada penjanaan tenaga elektrik..utk pengetahuan semua..M'sia jana tenaga menggunakan termal ---bakar gas asli n arang batu yer.----aku penah wat psot pasal menda nie. klik ajo sini


bukan m'sia ajo yg wat cam nie...kebanyakkan negara didunia ni menggunakan pembakaran tenaga fosil utk jana tenaga masing2.


so skang faham kenapa kena tutup lampu? ----jimat lah tenaga letrik! kurang penggunaan elektrik kuranglah kadar penjanaannya..maka kuranglah kadar emisi CO2!


dah fahamkah kenapa kita kena tutup lampu?


selain itu jugak, dengan menaiki kenderaan xkisah la kapal terbang, kereta, motosikal, mahupun kete lembu juga boleh menghasilkan gas-gas tersebut. kete lembu?




(power station merupakan penjana CO2 terbanyak sekali diikuti dgn Industrial n transportation)
sila lah carpooling erk..kurangkan guna kete.

kenapa aku cakap kete lembu? ya kete lembu juga menyumbang kepada masalah ni. walaupun skit. hehehe.


lembu + makan + seks = lembu - lembu + makan = lembu - lembu -lembu = taik lembu banyak


taik lembu secara amnya akan menghasilkan methane. gas metana la...taik kita pun hasilkan gas yang sama.....hehehehe.btw gas ini boleh digunakan utk menjana tenaga.


selain itu juga, methane ni dihasilka di landfill (tempat lupus sampah) ---that is why aku sokong incinerator!


utk pengetahuan lanjut mengenai greenhouse gas nie klik ajo kat sini


ok. habis mengenai jenis2 gas rumah kaca. dan sedikit mengenai bagaimana gas2 ni memberi kesan pada pada bumi kita yang tercinta ni...





oklah aku dah larat nak menaip ni....sebenarnya baru habis mengenai jenis-jenis gas ajo...hehehehe...ada banyak lagi subtopik mengenai pemanasan global nie.


source: wikipedia, etc

p/s: sori topik ni mungkin boring bagi sesetengah pihak..tapi bagi aku ianya sangat super menarik....just nak berkongsi info.

btw. janganlah kita ikut orang secara membabi buta..orang kata tutup lampu kita tutup...bila orang tanya sebab apa tutup lampu? kita hanya tersipu malu...kan bodoh namanya tu....




(23.03.09)



kesilapan teknikal yg xdpt nak elak lor...terkeluar skit 2..bila topik pasal environmental jer pasti kurang komen nyer..hmmm? xfaham ler..hehehe :)

9 comments:

rizz said...

waa bgus la entry petani ni rizz sokong hehe

tp yg x ley blah timre ni

global itu adalah syarikat bapak saya cikgu..global interprise!

hahahahaakk lucu

fizzzy !an said...

bagus entry ini, tapi sayang tak ramai rakyat malaysia tak mempunyai kesederan macam ini atau sengaja tak mahu sedar. *sigh

sbg contoh car-pooling dan menggunakan perkhidmatan awam - alasan tak nak turut serta sebab tak glamour dan mementing diri sendiri.

tepok dada tanya minda, jangan nanti dah terantuk baru tergadah(betul ke ejaan?)

b-boy said...

hohohoho.. sokong petani.. cikgu yang leman lembut gtew.. hiksss

cik putri said...

haha. i like the way u discuss abt it. :) its fun and interstg.. now i can see why.. ;D

HuRuL_Aini said...

hehe...pandai betul la buat entri cenggini....anak sapa la kreti sangat ni...hehe
betul2....byk je org sokong earth hour...tutup lampu 1 jam...tapi kipas, laptop & tv masih on ...hehe...yg x best bila org tanya apasal nak sokong earth hour, xde effect...x tau nak jawap apa...hehe
neway, good job on writing this entry...reminds me of a friends yang slalu bersemangat bila bawa bcakap benda2 sains cenggini :)

Maswani said...

salam..tq sudi singgah..ada masa n sudi,dtglah lg..

sama2 lah kurangkan penggunaan CFC n polisterin..

P3tani is my nama said...

thanks 4 the comments.. igt jgn lupa tutup lampu pd 28hb nie.
:)

Amer Aan said...

eit...kurang kan guna kete....klu camtu ramai la nk guna moto...merempit

yazeema said...

cayalah..semangat camtu..cintaabadi pon nak sahut cabaran ni hehehe...