Jan 31, 2009

Menu Descriptions

my favourite "hangout"spot....maple!

what is maple?

maple stands for kedai mamak ye!!!

setiap kali pegi sana. maple mana pun...xkira dimana jua ianya berada.

aku mesti order samada limau suam, limau ais sebagai akupembasah tekak (air lor). n kalo makanan plak....maple specialty "maggi goreng"!

so macam xder makna la kan nak tengok menu....betul?

so nak dijadikan cerita....

aku n somebody....2 org jer..g la maple yg berdekatan ngan umah aku nie....bdr permaisuri, ceras. duduk la...

so tiba2 datang ane nie...

ane nie selaku waiter la..nak amik order. mula2 order la air..
ice lemon tea (tea 'o ais limau) n somebody nie order apa tah? xigt..coffee ice sumting sumting la...n ane pun bawak skali menu.

aku pun tiba2 terbuka hati la nak baca menu dia...sbb menu dia mcm meriah ngan makanan la...mcm2 ada..dari malay ke chinese...dr western ke indian food...semua ada..

pork? nan ado! gila apa nak serve pork? hehehehehe

anyway....bila aku stat browsing menu 2...aku cam tergelak bila baca description makanan...

description nie cuma ada kan western food jer...ala description nie yang mcm penerangan utk nama makanan yg pelik2 2..

sebagai contoh: (masakan melayu ajo!)------- nie just rekaan aku ajo!


BELACAN FRIED RICE RM12.50
rice cook to perfection and fried with belacan and extra onions. Also served with fresh cut cucumber and chilli sos (upon request).


meletup x menu mamak nie!!!! modern sangat.. so xyah lah ane-ane @ waiter2 2 terangkan apa sebenarnya dimaksudkan dengan BELACAN FRIED RICE! sebab aku rasa ane-ane nie xder ler reti nak cakap bahasa melayu or english? maklumlah baru diterbangkan dari India!

Selesai masalah komunikasi....

so nak dijadikan cerita...aku pun browse la menu dia nie..rajin plak tiba2...n bila sampai kat western food section....aku pun tergelak manja....


antara yg aku sempat captured.....

1. BOMBAY CHICKEN:

ayam 2 ada feeling cam "bombay"? n lepas makan rasa nak menggoyangkan badan?

my interpretation:

sesuai utk org yang nak diet but stil nak makan sumting yg heavy! sebab lepas makan korang pasti berdansa riang mcm dlm citer hindustan. membakar kalori!!

MySpace


2. YOKOHAMA STEAK:

daging lembu yg dipotong dr kawasan bawah bontot lembu? dan diletakkan atas plat yg panas 2...dan akan menghasilkan bunyi seperti enjin!!!

my interpretation:

WTF!!!! sungguh xmenyelerakan....bunyi enjin? kalau kena bunyi cam enjin kete tua? sapa nak dengar..silap2 aku campak balik kat muka ane 2!!!

MySpace


3.BRAISED OXTAIL

ekor "Mu Mu" yg direnehkan selama 4jam....n dihidangkan dengan nasi...bla bla bla bla.....

my interpretation:

again WTF is "Mu Mu"? tulis jer ler OX (lembu jantan) kan senang!!!!! btw..nie bukan western cuisine la? sup ekor kan?

MySpace


4. LAMB SHANK

shank? apakah itu shank? aku pun xtau. sesuai utk pemain bola..sebab selepas makan pasti akan berlari seperti seekor kambing!

my interpretation:

lari seperti seekor kambing? haahahahahahahahaahahaha!!!!

MySpace


kelakar la...
so kepada yang berminat nak makan n baca menu itu sendiri:

sila lah pergi ke:

Q Bistro yang terletak di Bandar Sri Permaisuri....

btw aku order sandwich: roasted chicken sandwich...

rasanya:MySpace

harganya:MySpace




p/s: xder idea nak tulis mengenai isu apa yg berkaitan dengan alam sekitar? iN cadang suh wat pasal Kyoto Protocol...hmmmm menarik!

(31.01.09)

14 comments:

Hid said...

pengajaran di sini.. jangan tertipu dengan menu di kedai mamak. hahahahahha

s0l0 m0l0 + sinGle minGle + s0rG s0rG said...

cerite yg menaRik...
biasela kedai mamak..
menu kena Gempak...
tp yg peliknyeR ramai jeR rakyat jelata d0k melepak kt situ...
pelita, malibu n l0tus paling fam0us kl0 kt area2 KL...
especially tiem pas clubbing...
ramainyeR manusia...
sambil2 tue cuci mate (m0tif???)

smlm lepak kt rest0ran hajriS bistr0 (RHB) kt area tasek permaisuri...
membe aku 0rder fresh 0Range...
tp hampeh...
dhla kaler die pucat giler pastu dh bau masam...
yg paling best...
mee g0reng...
ader ke g g0reng skali nGn limau nipis???

senGal jer mamak yg g0reng tue...

;)

AzuRr|NA said...

kikikiki~!

plg marvellous mamak kt sentul neh~!

yg pemesnyer kt sini kedai kassim~!

plg besh ane2 yg amek order neh~!

aku order roti canai dier bg aku roti nan~!

aku mintak limau ais dier bg aku fresh oren~!

aku mintak yg murah2 dorg dok bg aku yg mahai2~!

dh arr gj x masuk lg time tuhkannn~!!

sj jer pekenakan aku~!

canai dgn nan sama kaaaaaaaaaaa bunyinyer anak2...???

Mr Elmo @ Bunny said...

gagaga..
aku nak gi kedai mamak tu..
nak test makan chicken bombay diew...
haha!
shake my body..auwwwwwwwww!!
haha ;p

Ed said...

tu ak u raser mamak yang buka francise baru kat malaysia... "berjaya" kat london, pas tu bawa jenama tu kat malaysia... hahahahahahahahahahah

Miko Shubashi said...

ermm.. fun sunggu bace artikel nieh..
miahahaah ~

suke la animation tuh.. kawaiiineee !!!!

MaszLoveyDovey said...

lamb shank??? mknan pelik2...bruised oxtail???? aku nak muntahhhh weksss... btw...menu ni ader kat q bistro ker??? aku x perasan... lets check it out again... :P

Munirah Abd said...

mamak skang dah hebat woooo..
hahahaha =p

Agus Johns said...

yup2..betul2..

apa yg dibetulkan aku xtau?

kepada semua jgn terpedaya dgn menu kedai mamak.....

:)

Ms Elise Paloma De' Amor said...

mana blog baru u....????

Agus Johns said...

blog baru apa nyer?

Ms Elise Paloma De' Amor said...

blog la..kata nak letak pasal ari tu time reunion ngan makan kat nz tu siap amik kata nak masuk dlm blog....

Agus Johns said...

owh ok2...
nanti later 2day erk
:)

p.a.k.w.e. said...

cutie...uve been tagged
jawab tau