Jan 20, 2009

the end of night!

dated few weeks ago...stumble upon this 1 article...best gak ler. so nak kongsi sama.
tajuk article 2 : "the end of night"

ever heard about light pollution?


pencemaran cahaya...tgk malaysia? terangkan?

pencemaran cahaya ini disebabkan oleh rekabentuk pencahayaan pada bangunan. Yang mengakibatkan cahaya menyinar ke luar dan ke atas langit dimana ianya amatlah tidak diperlukan.

akibatnya malam menjadi terang. perubahan drastik ini meninggalkan beberapa kesan pada kehidupan kitaran semulajadi di sekeliling kita. Antara yang terjejas teruk adalah penghijrahan burung-burung...



burung-burung ini kebanyakkan berhijrah pada waktu malam....akibat daripada cahaya yang melampau..sistem navigasi burung-burung ni terganggu lalu menyebabkan mereka terlanggar bangunan dan lantas mati!!!


banyak spesis burung akan pupus!



banyak lagi ler...sebagai cth. spesis nocturnal lebih mudah jadik makanan kepada pemangsa...

masalah kepada sang penyu...penyu lebih gemar pada pantai yg gelap untuk menetaskan telurnya....xsuka nyer dia pantai yg terang benderang...no privacy lor -----korg nak ker masa ngah in labour satu dunia tgk! malu sih!

btw ever wonder kenapa dah tak nampak bintang kat kawasan bandar? ---bintang non ada!


malam dicipta bersebab...tapi kita manusia sewenang-wenangnya mengubah gelap jadi terang...dah xcukup ker 12jam? hmmmmm......

dalam byk2 pencemaran yang kita jana...pencemaran cahaya ini yang paling senang dikawal! tapi masih xberjaya dikawal.....huhuhuhu

kebanyakkan yang baca mesti kata "peduli apa aku!" selagi xsusahkan hidup aku sudah!

btw pernah dengar simbiosis? pergantungan kitaran hidup dengan spesis lain? kita saling memerlukan....manusia jer yg lupa!!!

kalo xpernah dengar.....g la search...search sekali apa faedahnya burung2 nie kepada manusia?
selepas 2 mungkin anda akan faham!

kalo xfaham jugak...xdapat la den nak menolong...lembab sgtkah otak anda?

p/s: thanks iN....kasik tiket AJL...



another cam whoring session
:)


sumber: national geographic mag. (click sini)

5 comments:

eQbalzack said...

tq singgah ke blog saya....

[yAN!e][pUTraJAya] said...

agus

♠thanks singgah di blog yanie....

menarik blog awak....

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥

*********************************

Adib Alias said...

hye agus..
nice article..
keep it up!

love ur writing and the info..
(I've never thought about this before!)

Thanks for sharing

=)

Love the trees and the animals.. save the world. For a better future

Miko Shubashi said...

You Have Being Tagged by http://justmiko.blogspot.com/ - Cube Slagi Boleh ek !!!!

Agus Johns said...

eQbalzack & Yanie : :)

adib: thanks thanks hehehehe :)

pa'e: thanks gak sbb tagged i...hmmm?